Elbnb är ett initiativ från Renault för att få svenska folket att dela med sig av sin el. Så att vi tillsammans kan underlätta för alla elbilsförare och förändra Sverige – en sladd i taget.

Att ladda en elbil är enklare än du tror. Det räcker faktiskt med ett vanligt eluttag. Ju fler som delar med sig av sin el, desto fler elbilar kommer vi se på Sveriges vägar i framtiden.

Att registrera en Elbnb är riktigt enkelt. Har du ett eluttag i garaget? Ja, då har du en laddplats! Bara fantasin kan begränsa antalet möjliga laddplatser.

Det finns fler saker du kan göra för att förändra elbilsituationen i Sverige. Rösta för en bättre infrastruktur genom att skriva upp dig på namnlistan. Registrera dina eluttag på kartan och ge fler tillgång till att kunna ladda sina elbilar, eller varför inte bygga din egen laddbox? På guiden förklarar vi hur man gör.

Var med och förändra Sverige – en sladd i taget!

Dags att uppgradera villan?

Det hela är enkelt och har dessutom flera fördelar mot ett "vanligt" eluttag. Till exempel går det mycket fortare att ladda en bil, eftersom ett vanligt eluttag inte har möjlighet att uppnå samma effekt. Vid installationen uppgraderas dessutom ledningar och säkringar efter behov, vilket minskar tänkbara risker såsom elstörningar.

När du installerar din egen laddbox har den dessutom aktiv säkerhet, vilket innebär att strömmen enbart slås på när alla kontakter är inkopplade. Du kan bygga två olika typer av boxar, antingen med fast laddkabel monterad eller med ett uttag där man kopplar in fordonets egna laddkabel. De flesta elbilar säljs med tillhörande kabel, så vill du bygga en laddbox för att dela med dig av din el, men inte har en elbil själv (ännu), är det sistnämnda ett bra alternativ.

 

Med en något mer avancerad uppgradering av din laddstation kan du integrera WiFi, och kontrollera laddningen direkt från din telefon. Eller till exempel tidsbestämma laddningen så att du bara laddar en viss tid på dygnet.

 

Installationen av en laddbox skall utföras av en behörig elinstallatör, som även kontrollerar ditt elsystem. För mer råd kring elsäkerhet rekommenderar vi att man besöker Elsäkerhetsverkets hemsida. När du har byggt klart din box måste elektrikern komma på återbesök för att slutbesikta och göra en kvalitetskontroll. Så fort den är godkänd är det bara att registrera din Elbnb på kartan, så kan andra elbilsförare få möjlighet att ladda hos dig.

 

(Det finns en uppsjö av leverantörer av såväl laddboxar som installationer. Ett förslag kan vara att titta på exempelvis Elektriker för en elektriker i närheten och sedan på OpenEV för att hitta den laddbox du önskar. Annars rekommenderar vi Clever för dig som vill ha en helhetslösning. Lycka till!)