Elbnb är ett initiativ från Renault för att få svenska folket att dela med sig av sin el. Så att vi tillsammans kan underlätta för alla elbilsförare och förändra Sverige – en sladd i taget.

Att ladda en elbil är enklare än du tror. Det räcker faktiskt med ett vanligt eluttag. Ju fler som delar med sig av sin el, desto fler elbilar kommer vi se på Sveriges vägar i framtiden.

Att registrera en Elbnb är riktigt enkelt. Har du ett eluttag i garaget? Ja, då har du en laddplats! Bara fantasin kan begränsa antalet möjliga laddplatser.

Det finns fler saker du kan göra för att förändra elbilsituationen i Sverige. Rösta för en bättre infrastruktur genom att skriva upp dig på namnlistan. Registrera dina eluttag på kartan och ge fler tillgång till att kunna ladda sina elbilar, eller varför inte bygga din egen laddbox? På guiden förklarar vi hur man gör.

Var med och förändra Sverige – en sladd i taget!

FAQ

Här har vi samlat en rad frågor som vi hoppas ger dig en tydlig bild av initiativet.

Varför elbnb?

Elbnb är ett initiativ för att få Sverige att dela med sig av sin el, så att vi tillsammans kan underlätta för alla bilförare och förändra Sverige – en sladd i taget. Med en bristande infrastruktur kring laddplatser för elbilar såg vi potential i att förena folket och tillsammans göra något åt situationen.

Det finns nämligen ett stort intresse för elbilar i Sverige idag, men när människor väl står inför att köpa bil är det många som väljer en bil som drivs av fossila bränseln. De flesta menar att det just beror på den bristande infrastrukturen för laddning. Därför skapade vi Elbnb, och låter svenska folket visa vägen in i framtiden genom själva dela med sig av sina eluttag för att fylla ut de luckor som finns i nätet.

Det ska vara enkelt och tryggt att köra elbil i Sverige och vi tror inte att det ska behöva vara krångligt att välja ett klimatvänligare alternativ. Men utvecklingen av infrastrukturen går långsamt. Därför tar vi nu saken i egna händer – tillsammans med svenska folket.

Vad är elbnb?

För att driva Sverige in i en klimatvänlig framtid redan idag, öppnar vi upp möjligheten för elbilsägare att låna el av andra människor via Elbnb. Precis som det går att hyra ut en sovplats över natten kan du låna ett eluttag till en elbil över helgen, natten eller per timme. Här på hemsidan går det att registrera sitt hem på kartan så att alla elbilsförarare lätt kan hitta till närmaste station. Tillsammans kommer man överens om tid och eventuell ersättning.

Det långsiktiga målet med Elbnb är att skapa en förändring i samhället. Att starta en dialog om elbilar och hur vi kan förbättra infrastrukturen tillsammans. Här på hemsidan går det därför att skriva upp sig på namnlistan och visa sitt stöd för initiativet. Ett alternativ för de som inte vill, eller av olika anledningar inte kan, hyra ut sin el på Elbnb, men som ändå vill se en förändring i infrastrukturen.

Vad hoppas ni uppnå med elbnb?

Vår förhoppning är att människor tillsammans ska visa politikerna vägen in i framtiden genom att själva dela med sig av sin el. Vår målsättning är att politikerna ska hörsamma Elbnbs medlemmars ansträngning och hjälpa till att stärka infrastrukturen för elbilar i Sverige. Regeringen har satt ett mål om en fossilfri bilflotta till 2030 och vi hoppas att Elbnb kan bidra till en extra skjuts till att förverkliga det målet.

Är det verkligen så här enkelt att ladda?

Ja, med några få undantag så går det att ladda elbilar via helt vanliga eluttag. Det tar lite längre tid än via en laddningsstation, vilket kan vara bra att tänka på när man hyr ut via Elbnb. För att ladda en elbil hemma hos någon finns två alternativ; med kabel i vanligt eluttag (230V) eller med en laddbox som monteras av godkänd installatör. Laddboxen är det absolut säkraste alternativet och finns ofta även i vattentätt utförande, det är också det vi i första hand rekommenderar när man laddar sin elbil i hemmamiljö.
Vi rekommenderar även den som upplåter ett vanligt uttag att få elinstallationen i fastigheten kontrollerad av behörig elektriker. Det är också viktigt att veta att den som upplåter sitt uttag har samma ansvar för sin anläggning som när personen använder uttaget själv, besök gärna Elsäkerhetsverket för tips och råd.
Här är tre tips för säker laddning, för fler tips kolla in Elsäkerhetsverkets rapport ”Informationsbehov rörande elsäkerhet kring laddinfrastrukturen för elbilar” (sektion 5.2 och 5.9).
• Använd aldrig kablar eller kontakter som är skadade.
• Använd aldrig förlängningssladdar eller adaptersladdar.
• Följ fordonstillverkarens anvisningar gällande laddning.

Vad är kostnaden för att ladda upp ett elbilsbatteri och hur lång tid tar det?

Kostnaden för att ladda upp ett elbilsbatteri varierar, skillnader kan ligga i såväl elbilsmodell som i elavtal. Ett fullt batteri till en Renault ZOE kostar runt 20-25 kronor, men kan fortfarande variera beroende på elavtal och pris per kWh. Även uppladdningstid varierar beroende på bilmodell och uttagseffekt, men en vanlig laddtid är två till fyra timmar för en laddbox och åtta till tolv timmar för ett vanligt eluttag. För en Renault ZOE som laddas i vanligt eluttag (230V) kan man räkna med en räckvidd på ca 40 km efter tre timmars laddning.

Hur fungerar det med betalning?

Elbnb har inte som syfte att öka försäljningen av el i Sverige utan att öka antalet möjliga laddplatser redan idag. Önskar man ta betalt för sin Elbnb kan man dock göra det enligt överenskommelse mellan elbilsföraren och laddplatsägaren. Det finns flera olika betalningslösningar och det behöver inte vara svårare än med ett knapptryck i telefonen.

Varför gör Renault det här?

Renault har aktivt arbetat med en rad åtgärder för att minska påverkan av miljön under de senaste 20 åren och har idag flera elbilar på marknaden. Eftersom det finns en efterfrågan hos svenska folket att köpa elbilar och marknaden under flera år har producerat elbilar är det nu dags för infrastrukturen att byggas ut. Vi tar nu ett initiativ för en bredare dialog om den svenska infrastrukturen för elbilar tillsammans med makthavare, organisationer och framför allt medborgare.

Hur går det hela till?

Efter att du har registrerat din Elbnb kommer den inom några dagar finnas tillgänglig på kartan. Då är den synlig för elbilsförare som kommer kontakta dig via de kontaktuppgifter du har lagt till vid registrering (mail eller telefon). Ni kommer sedan överens om tid för laddning, om det så är över natten eller bara ett par timmar på dagen.

Renault utför inga enskilda kontroller av de registrerade eluttagen på kartan, därmed sker laddning på Elbnb på egen risk.

Kan jag ta bort min Elbnb från kartan?

Om du efter att ha registrerat dig beslutar dig för att inte längre vara med går det självklart bra att ta bort sin Elbnb från kartan. Då är det bara att maila till info@elbnb.se så avregistrerar vi dig. Står du fortfarande bakom initiativet får du gärna skriva upp dig på namnlistan, även om du inte längre vill dela med dig av din el.